Morpheus Tutorials

Overzicht

De Morpheus tutorials zijn bedoeld als introductie in het gebruik van de Topic Maps-standaard. Morpheus gebruikt Ontopia als Topic Maps engine. Ontopia is een open source software pakket, en daardoor voor iedereen vrij te gebruiken. Het doel van deze tutorials is om hen die nog niet bekend zijn met Topic Maps en/of Ontopia op weg te helpen.

Als je Ontopia nog niet hebt geïnstalleerd is het verstandig om met de tutorial Ontopia installeren te beginnen. Na afronding daarvan heb je de vaardigheden om lokaal een server te draaien met Ontopia en kun je aan de slag met het verkennen van Topic Maps.

Het vervolg op de installatie-tutorial is het maken van een Topic map in CTM. In deze tutorial leer je zelf een topic map te schrijven in een tekstbestand. Het handmatig schrijven van een topic map is wel een wat spartaanse methode, maar heel geschikt om stap voor stap kennis te maken met het Topic Maps data model. Tegelijkertijd leer je in deze tutorial te werken met de Omnigator webapplicatie uit Ontopia. Je verwerft daarmee de vaardigheden om door iedere denkbare topic map te navigeren.

Vragen of opmerkingen? Mail naar Gabriel Hopmans via